Veel voorkomende klachten:

Patiënten bezoeken de podoloog voor veel verschillende klachten.

Pijn in de voeten, knieën, heupen, rug of nek is een veel voorkomende klacht. Daarbij komen er regelmatig patiënten met een standsafwijking van één of meerdere tenen. Deze standsafwijking hoeft niet altijd pijn klachten te veroorzaken, soms is een preventieve maatregel nodig om dit in de toekomst te voorkomen.

Ook sporters komen regelmatig bij de podoloog. Dit kan zijn omdat de sporter een blessure heeft en zo snel mogelijk weer zijn of haar sport wil kunnen beoefenen of omdat de sporter zo goed mogelijk wil kunnen lopen / rennen om zijn of haar sportresultaten te verbeteren.

Kinderen komen vaak samen met de ouders voor een advies over de voetstand, voetoefeningen of voor een advies over goed schoeisel. Daarbij kunnen kinderen ook met pijn klachten bij de podoloog terecht komen.

Aan de zijkant is een lijst met veel voorkomende klachten opgesteld.

ACHILLESPEES KLACHTEN

De achillespees is de pees die de twee kuitspieren verbind met het hielbeen.  Het middelste deel en de aanhechting van de achillespees zijn kwetsbaar. De achillespees is slecht doorbloed en geneest hierdoor slecht. Wanneer er teveel druk op de achillespees komt te staan kunnen er kleine scheurtjes in de pees ontstaan. Ook het beschermende vlies om de achillespees kan gaan ontsteken.

De achillespees is kwetsbaar voor blessures. Zo kan wandelen op de zachte bodem, overbelasting of verstappen een blessure veroorzaken.  Achillespees klachten komen vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en neemt de frequentie van de klachten toe bij de leeftijd van boven de dertig jaar.  Overbelasting kan komen door een verkeerde verhouding tussen de belasting en de belastbaarheid, bij een afwijkende voet of beenstand en bij bepaalde sporten ( voetbal, atletiek, tennis) is het risico op blessures groter.

Ontstoken achillespees

Een tendinose of tendinitis van de achillespees is herkenbaar aan een verdikking van de achillespees. Meestal ontstaat deze verdikking vanaf 1.5 cm tot 7 cm van het hielbeen.  Meestal begint te pijn tijdens het belasten. In een later stadium zal de pees ook in rust pijnlijk zijn.

Peesschede ontsteking
De achillespees heeft een vlies wat lijkt op een peesschede. Dit vlies kan gemakkelijk ontsteken na een overbelasting, dit heet een peritendinitis. Bij het bewegen van de voet wordt vaak een knisperend gevoel gevoeld.

Aanhechtingsontsteking

Een insertie tendinopathie van de achillespees is kenmerkend door de plaats in het midden van de hiel bij de aanhechting van de achillespees op het hielbeen.  De plek is drukpijnlijk en soms rood en dik. Vaak gaan een insertie tendinopathie samen met een bursa.

Een afwijkende tenenstand zoals een hallux valgus, hamertenen, klauwtenen of een scheefgroeiende teen kan vaak gecorrigeerd of behandeld worden door middel van een orthese. Wanneer de tenen niet meer te corrigeren zijn maar deze wel pijn klachten geven, is het ook mogelijk om een beschermende orthese te maken. Wanneer er één of meerdere tenen missen is het daarnaast ook mogelijk om een prothese te maken om te voorkomen dat de andere tenen een afwijkende staan gaan krijgen en om de ruimte in de schoen op te vullen.

Soms kan de tenenstand ook gecorrigeerd worden door een zool door meer druk op de tegenovergestelde spieren te geven of door het afwikkelingspatroon te veranderen.

ARTROSE

Artrose in de voet komt veel voor. Vaak bevindt de artrose zich ter hoogte van de middenvoet, onderste of bovenste spronggewricht of in de teengewrichten. Meestal is slijtage de oorzaak maar soms  kan het ook na een operatie of bij artritis ontstaan.

Pijn is de meest voorkomende oorzaak bij artrose. Vaak is er hier ook een bewegingsbeperking aanwezig.  De pijn verergerd bij bewegen zoals bij wandelen, hurken of bij het traplopen.

Artrose kan worden vastgesteld doormiddel van het lichamelijk onderzoek in combinatie met een echografisch onderzoek.

Behandeling

De behandeling kan bestaan uit een van of een combinatie van onderstaande mogelijkhedenn

  • Steunzolen
  • Schoen advies
  • Aangepast schoeisel
  • Spalk
  • Vilttherapie
  • Fysiotherapie

BEENLENGTE VERSCHIL

Bij een beenlengte verschil is het ene been langer dan het andere been. Hierdoor kan er een bekkenscheefstand ontstaan.  Veel mensen hebben een klein beenlengte verschil zonder hier klachten van de ervaren. Na een operatie aan de knie of heup ontstaat er vaak plotseling een beenlengte verschil, hier krijgen veel mensen wel last van.  Indien er geen klachten zijn is behandeling niet noodzakelijk. .

Symptomen

Veel mensen hebben een klein beenlengte verschil zonder hier hinder door te ervaren. Indien er wel klachten zijn,  zijn er meestal de volgende symptomen;

  • Voetklachten
  • Knieklachten
  • Heupklachten
  • (onder) rugklachten
  • Nekpijn

Behandeling

Indien er klachten zijn zal de behandeling gericht zijn op het oplossen van het beenlengte verschil. Hierbij wordt altijd gekeken of dit een structureel beenlengte verschil of een relatief beenlengte verschil is waarbij het beenlengte verschil ontstaat door een standsafwijking.  De behandeling zal dan het verhogen zijn van de schoen / een zooltje onder het kortere been of het oplossen van de standsafwijking.  In het laatste geval is een hakverhoging meestal niet nodig.

 

EELT EN LIKDOORNS

Eelt en likdoorns ontstaan meestal door slecht passend schoeisel of door een afwijkende tenenstand. Ook het met de conditie van de huid te maken. Belangrijk is dat de huid niet te droog is, dit kan kloven veroorzaken.

Tijdens  het onderzoek wordt gekeken waarom het eventuele eelt en de eventuele likdoorns ontstaan. Hierna wordt een advies gegeven of wordt er doorverwezen naar de (medisch) pedicure.

FIBROMYALGIE

Fibromyalgie is een veel voorkomende weken delen reuma. De patiënt ervaart wisselende pijnen in het bindweefsel en in de spieren.

Er wordt veel onderzoek gedaan naar het ontstaan van de oorzaak van fibromyalgie en de meningen zijn hierover nog zeer verdeeld.

Symptomen

  • Pijn in de weken delen vooral rondom de gewrichten
  • Vermoeidheid en slapeloosheid;
  • Problemen met concentratie en geheugen;
  • Spijsverteringsklachten

Behandeling

Fibromyalgie kan niet behandeld worden.  Vaak ervaart een fibromyalgie patiënt de zelfde klachten die iemand anders ook zou kunnen krijgen anders.  De behandeling is erop gericht om iemand zo pijnvrij mogelijk te laten bewegen.

HALLUX VALGUS

Een hallux valgus is een grote teen die naar buiten (richting de tweede teen) staat.  Aan de binnenkant van de voet ontstaat ter hoogte van de grote teen een pijnlijke grote bult. Deze bult noemen we een bunion.

Klachten

De voornaamste klacht bij een hallux valgus is pijn aan de bunion. De mate van scheefstand van de grote teen zegt niet veel over de hoeveelheid pijn dat de persoon ervaart. Soms  staat de teen iets scheef en is er veel pijn terwijl sommige mensen een erg scheve teen hebben zonder pijn. Vaak is goed passend schoeisel kopen een probleem.

Niet operatieve behandeling

De behandeling kan bestaan uit:

  • Schoenen in wijdte maten
  • Plaatselik rekken van de schoen
  • Steunzool
  • Orthese
  • Nachtspalk
  • Kousen
  • oefeningen

HERNIA

Hernia nucleus pulposus is een uitpuilende tussenwervelschijf. Deze uitstulping geeft compressie op de zenuw welke hierdoor bekneld raakt.

Door een verkeerde lichaamshouding of beweging ( bijvoorbeeld een werkhouding) kunnen er scheurtjes in de buitenkant van de schijf komen. Hierdoor kan het zachte gedeelte naar buiten stulpen.  Soms kan een hernia ook plotseling ontstaa.

Oorzaken van een hernia zijn

  • Een verkeerde lichaamshouding / werkhouding ( tillen/ draaien)
  • Ouderdom ( de buitenste wand verliest zijn veerkracht)
  • Beenlengte verschil
  • Trauma

Klachten

Een hernia in de onderrug veroorzaakt onderrugpijn waarbij soms ook uitstraling is naar een en in sommige gevallen ook naar de beide benen. Soms ervaren mensen tintelingen of pijn in een been of voet. Bij ernstigere gevallen kan er ook krachtsverlies in de benen/ voeten optreden en in enkele gevallen kan het ook leiden tot darm en blaas klachten.  In veel gevallen verergerd de pijn bij het zitten en staan en verminderd het bij het liggen.

Behandeling

In 70 tot 80% van de gevallen geneest een hernia vanzelf. De podoloog kan onderzoeken of de hernia door een verkeerde houding / voetstand wordt veroorzaakt. In dit geval kan de podoloog deze corrigeren met een zooltherapie eventueel aangevuld met fysiotherapie.

HIELPIJN

Het hielbeen (calcaneus) is een groot bot in de voet.  Zijn belangrijkste functies zijn het dragen van het lichaamsgewicht en mee helpen bij de afwikkeling tijdens het lopen. Wanneer iemand hielpijn heeft zijn deze klachten meestal aan de achterkant ( posterieur) of aan de onderkant (plantair) van de voet.  Een aantal veel voorkomende klachten zullen hieronder verder besproken worden.

Hielspoor

Een hielspoor is een botvormig (kalk) uitsteeksel aan het hielbeen. Ongeveer 80% van de mensen heeft een hielspoor. In de meeste gevallen is deze niet pathologisch, slechts een klein gedeelte van de mensen heeft hier daadwerkelijk last van. In de meeste gevallen is het de ontstoken of geïrriteerde peesplaat die de pijn veroorzaakt.

Fasciitis plantaris

Fasciitis plantaris is een ontstoken peesplaat onder de voet.  De peesplaat loopt van het hielbeen door naar de voorvoet. De functie van de peesplaat is het ondersteunen van de voet en het opvangen van de schokken tijdens het lopen. Wanneer er een te grote spanning op de peesplaat komt, door overbelasting of door een trauma, kunnen er scheurtjes in deze plaat ontstaan.

Vetkamerschade

De voetzool zijn de schokdempers van het lichaam, dit wordt verzorgt door de vetkamers onder de voeten. De vetkamers bestaan uit vloeibaar vet dat gescheiden wordt door kleine schotjes (kamers).

De kamers kunnen lek gaan, of verminderen van kwaliteit wanneer er te veel druk op komt. Hierdoor hebben mensen vaak het gevoel op de botjes te lopen.  Onder de voorvoet wordt dit vaak een doorgezakte voorvoet genoemd.

Niet alleen onder de voorvoet bestaat het vetkamersysteem, maar ook onder de hiel. Vetkamer schade onder de hiel kan veel verschillende soorten klachten geven. Soms worden deze klachten onterecht gezien als een hielspoor of fasciitis plantaris.

Door echografie als beeldvormende techniek in te zetten tijdens het onderzoek, kan er een betere diagnose gesteld worden.

Wanneer de banden ( ligamenten) te lang of te slap zijn spreken we van hypermobiliteit. Hypermobiliteit kan in één of in meerdere gewrichten voorkomen.  Waar sommige personen weinig klachten ervaren van hun hypermobiliteit ondervind een ander hier erge hinder en pijn van.

Hypermobiliteit is niet te genezen. Wel kunnen er zolen gemaakt worden om het lichaam meer ondersteuning te geven, hierdoor kunnen vermoeidheidsklachten en zwikklachten verminderen. Een stevige schoen is hierbij ook belangrijk.  De fysiotherapeut of oefentherapeut kunt u leren hoe u uw lichaam correct kunt gebruiken.

De nervushiadicus loopt van de onderrug, via de heup, knie door naar de voet. Wanneer deze zenuw geirriteerd of ontstoken is spreken we van een Ischias.  De ischias wordt veroorzaakt door druk op de zenuw. Dit kan bijvoorbeeld komen door een verschuiving van een tussenwervelschijf, door een hernia of door de veranderde stand van de rug of bekken.  In sommige gevallen kan ook artrose of artritis de oorzaak zijn.

Symptomen:

  • Stekende of brandende, uitstralende pijn naar de bil en/ of been.

Behandeling

De podoloog onderzoekt of u last heeft van een ischias en zo ja, waar deze vandaan komt. In veel gevallen komt het door een afwijkende voetstand of door afwijking in het looppatroon of door een scheefstand van het bekken. Soms wordt ischias ook veroorzaakt door een beenlengte verschil.  De podoloog kan u een behandel en schoenadvies geven.

Jicht is een gewrichtsontsteking waarbij urinekristallen neerslaan in het gewricht.

Jicht komt vaker bij mannnen voor dan bij vrouwen en onstaan meestal na het 40ste levensjaar. Jicht komt vaak voor in het gewricht van de grote teen maar kan ook ontstaan in de andere voetgewrichten, handen, polsen, knieen en rug.

Oorzaak

Jicht ontstaat wanneer urinekristallen in het gewricht neerslaan. Een jicht aanval kan uitglokt worden door de volgende oorzaken.

  • Het stoten van het gewricht
  • Eiwitrijkvoedsel
  • Alcoholgebruik
  • Stress

Bij een acute aanval is het gewricht rood, verdikt en erg pijnlijk.  De huis is vaak glanzend rood welke in een later stadium vaak schilferig wordt.

Uw huisarts kunt u medicijnen geven die uw urinezuurspiegel weer normaliseert.

Behandeling

Uw podoloog kan door middel van een echografisch onderzoek in de voet kijken of er urinezuurkristallen in het gewricht zichtbaar zijn. Daarbij kan de podoloog een zool en/ of schoenadvies geven om de druk van het gewricht af te halen.


Bron: Stichting LOOP

Locatie Loenen

Locatie Brummen

Locatie Amsterdam

openingstijden